Maak kennis met Chantal & Igor

Chantal was vroeger kapster maar werkt nu samen met haar man in het eigen bedrijf. Daarnaast is ze voorzitter van de Vereniging Ziekte van Hirschsprung. Ze woont met haar man en twee kinderen in Schalkwijk.

Igor heet eigenlijk Iceman Vom Weiner Drachen en komt uit Duitsland. Hij werd in februari 2021 geboren en kwam in juni 2021 naar Nederland. Hij is de eerste hond van Chantal, hoewel ze vroeger toen ze klein was al met de Duitse Herders in het gezin in aanraking kwam. Deze honden waren vooral huishond en er werd niet mee getraind, op de basiscommando’s na.

Op een dag zag Chantal een filmpje op YouTube van een perfect luisterende hond die met zijn geleider een hecht team vormde en toen wist ze: “dat wil ik ook”. Dus zodra Igor in Nederland was meldde ze zich bij de UDHV.

Vanaf dat moment is ze (bijna) iedere dinsdagavond en zondag aanwezig op de trainingen. Op zondag komt ook haar dochter Wies mee. Wies is gek op Igor en kijkt graag naar de trainingen. Ze heeft de ambitie om ooit pakwerker te worden en dat gaat haar vast wel lukken. Ander voordeel voor Wies is dat er naast de UDHV een manege is waar ze kan paardrijden. Dus dat doet ze iedere zondag met veel plezier en soms helpt ze te paard met het oefenen voor B-programma (gedrag in het verkeer).

Chantal heeft een duidelijk doel voor ogen: eerst UV en VZH en daarna door naar IGP 1. En dat alles binnen een jaar vanaf nu. Ze trainen er hard voor en doen het supergoed. Het enige is dat Chantal last heeft van examenvrees en bang is dat het duo daardoor niet zo presteert als ze zou willen. Wij hebben absoluut vertrouwen in het kunnen van Chantal en Igor want ze gaan ‘als de brandweer’.

Wat Chantal en Igor leuk vinden om te doen? Alle drie de onderdelen van de africhting eigenlijk, waarbij Chantal vooral het appèl leuk vindt (ze droomt van wat ze zag in het filmpje). Wat ze niet leuk vinden? Daar moet Chantal even over nadenken. “Alleen regen eigenlijk, voor de rest niks”.

Als ik Chantal vraag wat ze nog aan bovenstaande wil toevoegen weet ze het meteen: “De keuken is geweldig bij de UDHV en met name de groentesoep is superheerlijk”.

Speuren, hoe gaat dat in z’n werk?

Speuren is een vaardigheid waar alle honden over beschikken: een hondenneus kan fenomenale dingen doen en speuren op zich, hoeft een hond niet te leren. Maar netjes een spoor volgen wel.

Bij het speuren gaat het erom dat de hond een door de geleider (IGP 1), of een door een vreemde spoorlegger (IGP 2 en IGP 3), uitgelopen spoor weet te volgen en de voorwerpen die daarop zijn ‘verloren’ weet terug te vinden. De lengte van het spoor en de tijd tussen het ‘leggen’ en het ‘uitwerken’ van het spoor, zijn afhankelijk van het niveau waarop wordt gespeurd.

De hond dient zelfstandig te werken waarbij hij aangelijnd uiteindelijk zo’n 10 meter voor zijn geleider loopt. Als de hond een voorwerp vindt dat behoort aan degene die het spoor heeft gelegd, dient hij dit voorwerp te ‘verwijzen’. De meest gebruikte methode is dat de hond uit zichzelf vlak voor het voorwerp gaat liggen. Het voorwerp mag ook naar de geleider worden geapporteerd.

Om het uitwerken van een spoor aan te leren zijn er verschillende methodes. Bij een veel gebruikte methode in de hondensport worden kleine voertjes gebruikt op het spoor die de hond helpen het spoor goed te volgen. Naarmate de hond het speuren onder de knie krijgt wordt het voer verminderd en uiteindelijk helemaal afgebouwd.

Bij de UDHV speuren we iedere zondagochtend van 9 tot 10 uur (in twee groepen). Alle honden vinden het speuren fantastisch om te doen en hebben goede focus op de taak die ze moeten doen. Ze worden er overigens behoorlijk moe van, want het is heel inspannend om hun neus zo intensief te gebruiken.

Generale repetitie UV

Met de Uithoudingsvermogenproef (UV) toont een hond aan dat hij over de juiste lichamelijke en geestelijke eigenschappen beschikt. Op 29 oktober doen een vijftal leden van de UDHV plus een gastlid de UV. Gisteren was de generale repetitie waarbij vier koppels aan de start verschenen: Chantal met Igor, Jan met Saar, Raoul met Kiki en Theo met Rex. Het begeleidingsteam bestond uit trainer John, assistent Wim en algemene steun en toeverlaat Marion.

De weersvoorspelling was matig maar het team had geluk. Op een enkel spatje na bleef het droog. Er werd een parcours van 12,2 km afgelegd. Na een enkel vreugdevol galopje bij de start draafden alle honden netjes naast de fiets van hun geleiders. Onderweg een pauze met een versnapering en moe maar voldaan keerden allen terug naar het startpunt. Bezemwagen Wim: “Naar mijn idee zijn ze er helemaal klaar voor!”. De UV wordt met vertrouwen tegemoet gezien. En de hondjes? Die sliepen eerst eens even lekker bij voordat ze van de.rest van de dag gingen genieten.

Laatste loodjes oefenen voor VZH

Marcel is met Teun druk aan het trainen voor het VZH examen dat ze op 23 oktober a.s. gaan afleggen bij de Dobermann Kringgroep Utrecht. Ze doen het nu al super en vertonen consistentie in hun oefeningen dus we hebben er alle vertrouwen in dat ze mooie resultaten gaan neerzetten in oktober. Gelukkig mogen wij komen kijken en van die mogelijkheid gaan we zeker gebruik maken. Zet ‘m op Marcel en Teun met de laatste loodjes van de voorbereiding.

Binnenkort 2e gediplomeerde pakwerker

Afgelopen zaterdag is onze Dennis gestart met de cursus ‘Kringgroep Pakwerker’ die gegeven wordt bij de Kringgroep Rotterdam. De cursus duurt 8 weken en daarna weet Dennis nog beter hoe hij de honden tijdens het pakwerk moet begeleiden. Trainer John was erbij en er waren twee van onze honden en geleiders mee om te oefenen: Alex met DJ en Marcel met Teun.

We zijn er trots op en blij mee dat de UDHV binnenkort een tweede gediplomeerde pakwerker heeft naast Jeffrey. En er wordt al gewerkt aan talent voor de toekomst, maar daarover vertellen we later nog wel een keer.

Doe je mee aan de crowdfunding actie voor nieuwe verlichting?

Om in het najaar en de winter te kunnen trainen is verlichting van het veld noodzakelijk.
Er is op dit moment verlichting aanwezig maar die is echt aan vervanging toe. We willen heel graag nieuwe, duurzame en goedkopere ledverlichting op ons trainingsveld. 

Daarom vragen wij iedereen die de UDHV een warm hart toedraagt om bij te dragen aan onze ‘crowdfunding actie’. Ben jij bereid om aan jouw familie, vrienden en kennissen te vragen of ze een kleine bijdrage over hebben voor onze nieuwe verlichting? Als 30 leden ieder 10 mensen vragen om 2,50 euro bij te dragen heeft de UDHV een bedrag van € 750 euro. Draagt iedereen 5 euro bij dan verdubbelt dat bedrag. Dat zou mooi zijn toch?

Dit is een betaalverzoek voor deze inzamelingsaktie (klik op de vetgedrukte zin). Iedereen mag zelf het bedrag kiezen en je kunt met elke bank in Nederland betalen. Deze link is geldig tot 11 december 2022 maar we hopen natuurlijk dat we al eerder een mooi. bedrag bij elkaar hebben.

Jijzelf, je familie, vrienden en kennissen alvast hartelijk bedankt!

PS We doen ook mee met RABO ClubSupport. Heb je een RABO rekening? Dan kun je op ons stemmen via de RABO-app of via deze link (en dan natuurlijk kiezen voor UDHV in Utrecht en omstreken).

Behendigheidswedstrijd bij de UDHV

Op 26 juni 2022 was er een Behendigheidswedsrijd bij UDHV. Het was een hele mooie dag met een goede sfeer. Er zijn niet zo veel VDH Kringgroepen meer waar ook Behendigheid wordt getraind en waar een wedstrijd wordt georganiseerd. Dus een bedankje voor een ieder die meegeholpen heeft.

Onze Kirsten met Sky (wel Herder maar niet Duits 😊) kon niet deelnemen aan de VDH wedstrijd maar heeft als lid van UDHV ook een parcours mogen lopen op eigen terrein. Top gedaan Kirsten!

Bart en Nikki hebben op deze wedstrijd voor de 3 parcoursen in Klasse A1 het resultaat van een 2e een 3e en een 6e plaats gelopen.

Emy van Linda had voor deze wedstrijd nog te kampen met een achterpoot blessure en heeft niet kunnen deelnemen.

Team UDHV nummer 1

28 augustus 2022 was het Nederlands Individueel Behendigheids Kampioenschap – NIBK – te Apeldoorn in Sportpark Orderbos. Van de UDHV deden Bart van Mourik met Nikki van de Kromme Elleboog mee en Linda Wets met Emy Oet de Poeterie. Individueel maar ook als Kringgroep team en dan natuurlijk voor Kringgroep UDHV.

Er werden 3 parcoursen per Klasse gelopen over de gehele dag. De Klassen zijn:  Beginner – A1 – A2 – A3 – Veteranen. Moeilijkheidsgraad oplopend behalve dan voor de Veteranen; die hebben geen schutting meer te gaan en springen laag.

Bart en Nikki hebben een 5e een 1e en een 3e plaats gelopen in de Klasse A1; dat levert totaal een eerste plaats op in zijn Klasse. Linda en Emy hebben 3x een eerste plaats gelopen bij de Veteranen. En daarmee hebben wij ons geplaatst voor een 1e Plaats van het Kringgroep Kampioenschap, waarvan wij de beker in ontvangst mochten nemen op de gezamenlijke prijsuitreiking met de Africhting (NIAK) op het hoofdveld. Team UDHV nummer 1!
De beker staat in de kantine.

Per jaar kun je bij Behendigheidswedstrijden van de VDH punten behalen naar gelopen prestaties, waarmee je je kunt classificeren voor het WK team Behendigheid. En Bart van Mourik met Nikki hebben zich met de gelopen prestaties van het NIBK geclassificeerd. Gefeliciteerd Bart!

Na de training tijd voor gezelligheid

Heerlijk weer, een uitgebreide BBQ, gezellige tafeltjes op het grind voor de kantine en – last but not least – goed gezelschap, dat waren de ingrediënten voor de gezellige middag bij de UDHV. Natuurlijk werd er eerst getraind in de ochtend: speuren op het veld achter de club en appèltraining. Voor de honden was het wel een kleine teleurstelling dat er geen pakwerk was want voor de meeste is dat het hoogtepunt van de training.

Zo’n BBQ is meteen een mooie gelegenheid om alle vrijwilligers van de club in het zonnetje te zetten. De leden hadden allemaal wat in de pot gedaan om het bestuur, de trainers en de pakwerkers te bedanken voor alles wat ze in de afgelopen periode voor de club hebben gedaan. Een mooie kaart en een doosje lekkers was er voor ieder van hen, vergezeld van een persoonlijk woord van dank.

BBQ leden UDHV

We trappen het trainingsseizoen 2022-2023 af met een gezellige BBQ voor de leden van de UDHV. Natuurlijk trainen we eerst en daarna genieten we van heerlijk eten en goed gezelschap.