Behendigheid

Klik hier voor de agenda van Behendigheid

Binnen de V.D.H. is het onderdeel ‘Behendigheid’ een jonge tak van sport. Het grote aantal reacties van V.D.H. leden leidde tot demonstraties en oprichten van een werkgroep. Vanaf medio 1996 beoefenen er vele leden en kringgroepen actief deze sport. Zij doen met veel plezier aan wedstrijden meer. Naast deelname van deze wedstrijden houd de V.D.H. ook jaarlijks een kampioenschap van rasgenoten.

Wat is nu behendigheid?

Behendigheid is een vorm van hondensport waarbij het contact tussen baas en hond centraal staat. Vanaf de kant van het trainingsveld is behendigheid vooral spectaculair en lijkt het zeer eenvoudig. Gemakkelijk omdat de baas zoveel commando’s en signalen mag geven als hij of zij nodig vindt. En dit maakt het ook eigenlijk weer moeilijk, want hoe meer er mag, hoe meer er fout gaat. Behendigheid draagt zeker bij tot verbeter van de relatie baas-hond en zorgt voor een goede basis voor andere takken van hondensport. De honden zijn immers allerlei situaties gewend waarin ze normaal nooit terecht zouden komen.

De Duitse Herdershond en behendigheid

De behendigheid is ontstaan in Engeland. In 1979 is behendigheid geintroduceerd in Nederland. Inmiddels is de behendigheid uitgegroeid tot een volwassen sport met veel wedstrijden. Aan zo’n wedstrijd nemen honderden honden deel en dit in verschillende klasse en wedstrijdvormen. Dit alles volgens de reglementen van K.N.K. Cynophilia/FCI.

Momenteel zijn er al een groot aantal Duitse herders actief in de wedstrijdsport. Dit aantal is te klein voor zo’n veelzijdig ras, dat zo goed vertegenwoordigd is in ons land. De Duitse herdershonden die deelnemen aan de behendigheidswedstrijdsport doen dat met heel veel plezier en zijn ook succesvol. Er is al geruime tijd een V.D.H. demonstratieteam dat bestaat uit alleen maar Duitse herdershonden. Een deel van dit team bestaat uit wedstrijddeelnemers en een deel uit beginnende combinaties.

Wanneer?

Bij de UDHV bent u ook aan het goede adres voor behendigheid. Tijdens wedstrijden ontvouwen de UDHV-deelnemers zich elke keer weer als winnaars op verschillende onderdelen. Dit inmiddels erg bekende clubje traint één keer per week onder leiding van Ada en Linda. Ook bent u welkom om eens te komen kijken of wellicht mee te trainen. U bent van harte welkom aan de Ringkade 5 a te Utrecht (tussen Nieuwegein en De Meern) Wanneer? Iedere woensdagavond vanaf 19.00 uur. Natuurlijk kunt u zich dan ook direct aanmelden als lid. Voor meer informatie kunt u terecht bij de trainsters.